Limburg in Europa

Gemigreerd naar Limburg in Europa

Gemigreerd naar Limburg in Europa’ wil mensen met een asiel- of migratieachtergrond laten kennismaken met Europa in Limburg en met de werking van de Unie van Turkse Verenigingen (UTV) gericht naar Europa. Verder heeft het project tot doel een sensibilisering op gang te brengen bij het grote publiek, en in belangrijke mate bij mensen met een asiel- of migratieachtergrond, om Limburg als een deel van Europa waar te nemen en daaraan te willen participeren.

Daarvoor nemen we een vijftiental Limburgers met een asiel- of migratieachtergrond gedurende een drietal maanden mee op traject waarbij ze in groep op uitstap gaan naar Europese projecten in Limburg. Verschillende thema’s die van belang zijn in onze samenleving komen aan bod, bijvoorbeeld gezondheid, natuur, werkgelegenheid … Via voorbereidingen en nabesprekingen is er daarenboven aandacht voor het eigen migratieverhaal en de nieuwe plaats van minderheden in Europa.

Op het einde van het traject zal een groot publieksevent georganiseerd worden over de ervaringen van de deelnemers, de werking van UTV gericht naar Europa en de insteek van de provincie Limburg naar een plaats in dit werelddeel. Al deze ervaringen worden ontsloten in een verslag.

UTV wil met het project etnisch-culturele gemeenschappen richten op een toekomst in Limburg en Europa waar zij actief aan participeren. De positieve voordelen van Europa worden daarbij belicht evenals de eigen insteek van de provincie Limburg en de plaats van minderheden tussen ‘lokaal’ en ‘Europa’.

Acht leerbezoeken, telkens in de voormiddag:

  • Dinsdag 16 oktober – CVO De Verdieping, Heusden-Zolder
  • Dinsdag 23 oktober – Modemuseum, Hasselt
  • Dinsdag 30 oktober – Nationaal Park Hoge Kempen, Genk
  • Dinsdag 6 november – Euro Terminal Genk, Genk
  • Dinsdag 13 november – UHasselt, Diepenbeek
  • Woensdag 21 november – CAD Limburg, Hasselt (namiddag!)
  • Dinsdag 27 november – Proefcentrum Fruitteelt, Sint-Truiden
  • Woensdag 5 december – GreenVille, Houthalen-Helchteren (namiddag!)